Povestiri de suflet

Clipa zilnica de meditatie.

RSS | Zilnic, la 10 fix, o povestire noua. Aboneaza-te prin email pentru a le citi:
Cauta: | Arhiva povesti: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014
Va recomandam: Hoteluri de Lux

Un tanar, lovit de necaz, s-a dus la o manastire, departe, si i-a spus unui batran intelept:
- Viata m-a dezamagit. As dori sa ajung la lumina Dumnezeiasca, pentru a ma vindeca de suferinta, dar nu sunt in stare si o stiu prea bine. N-am sa pot petrece ani si ani in meditatie, austeritate si invatatura. Este peste puterile mele. Nu se afla oare o cale mai scurta, pentru unul ca mine?
Invatatorul l-a intrebat:
- Te-ai concentrat vreodata in viata ta asupra unui lucru?
- M-am nascut intr-o familie bogata. N-a trebuit sa muncesc niciodata. Ceea ce mi-a placut, intr-adevar, este jocul de sah. Imi petreceam aproape tot timpul cu jocul acesta.
Invatatorul a chemat un calugar. A fost adusa o tabla de sah si o sabie cu taisul ascutit, care stralucea in lumina soarelui. Invatatorul a asezat piesele pe tabla si i-a spus calugarului, aratandu-i sabia:
- Mi-ai jurat ascultare si credinta. A venit vremea sa mi-o dovedesti. Ai sa joci o partida de sah cu acest tanar, iar daca pierzi am sa-ti retez capul cu aceasta sabie. Daca insa castigi, am sa-i retez capul adversarului tau. Toata viata si-a inchinat-o sahului si n-a facut nimic altceva. Merita, asadar, sa i se taie capul daca pierde.
Cei doi jucatori s-au uitat la invatator si au vazut ca nu glumea. Au inceput sa joace. Din prima clipa, tanarul a simtit un firicel de sudoar curgandu-i pe spinare, pentru ca isi pusese viata in joc. Tabla de sah era lumea intreaga. Se facuse una cu ea, era el insusi o tabla de sah. A facut cateva miscari mai proaste, apoi adversarul sau, calugarul, a facut o greseala care a intors norocul de partea tanarului. Acesta a profitat si a atacat puternic. Pozitiile adversarului au slabit si au inceput chiar sa fie doborate.

Tanarul si-a privit adversarul pe furis, fara sa ridice capul. A vazut un chip inteligent si sincer, destul de muncit. S-a gandit la propria-i viata, searbada si neinsemnata. Si s-a simtit pe data cuprins de mila.
A facut inadins o miscare stangace, apoi inca una. Isi distrugea singur pozitiile. Avea sa piarda.
Atunci inteleptul a rasturnat tabla de sah, iar piesele s-au risipit in toate partile. Cei doi jucatori l-au privit cu uimire.
- Nimeni n-a pierdut, nimeni n-a castigat, a spus el. Nu va cadea niciun cap.
S-a intors apoi catre tanar si a grait astfel:

Este nevoie de doua lucruri. Concentrare si mila. Iar tu le-ai invatat azi pe amandoua.

Etichete: concentrare, intelept, mila, pv, sah | 4 Comentarii - Te invitam sa comentezi si tu!»

4 Responses

 1. lulu Says:

  o prietena nu mai stiu cat de buna, imi spunea ca exagerez cu mila mea, ca nu stie “unde o sa aaajung cu atata mila” si ma pusese pe ganduri.cand citesc asta sunt mandra de mine!!!!!

 2. mircea, timisoara Says:

  compatimirea are doua laturi! una negativa si cealalta , binenteles, pozitiva! intotdeauna un om care sufera , sufera dupa masura meritelor sale ! Nu va fie mila de aceia caci prin suferinta isi inalta sufletele si isi curata pacatele! Daca va e mila , ii puteti ajuta intr-un singur fel, deschideti-le ochii si lasatii sa vada singuri, altfel nu ajung prea departe! astept pareri , bune, rele … dar care sa atace cuvintele mele si nu pe mine ca persoana! satff3006@yahoo.com

 3. joshy Says:

  “… dar care sa atace cuvintele mele si nu pe mine ca persoana! satff3006@yahoo.com

  Este pleonasm fiindca ceea ce spui te reprezinta si este ca o reclama pe care ti-o faci.Insa mare adevar ai scris in prima parte:)Mai trebuia adaugat ca sunt persoane care se complac in suferinta.

 4. Andreea Says:

  Un om care sufera sufera dupa masura meritelor sale?…Suferinta nu poate fi masurata.Stii ce se spune Mircea? “Nimeni nu a suferit ca mine.Toti spunem la fel..si toti avem dreptate”.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.